Kekemelik Bitkisel Tedavi

Kekemelik kişinin konuşmasının gerek akıcılık gerekse zamanla açısından kendi yaşına uygun şekilde bozukluk olması durumudur.Genelde kekemelik 2-4 yaş arası farkedilebilmektedir.Konuşmanın başlamasında, sürdürülmesinde problem yaşanır.Kişi konuşmaya başlayamaz.Başladığı zaman bunu sürdüremez.Ünlemler, kesilmeler söz konusu olabiliyor.Yada anlatmak istediği şeyi daha dolambaçlı yoldan anlatmaya çalışır.




Fizyolojik rahatsızlıktan dolayı konuşmanın gevşekleştiği ağız bölgesiyle ilgili problem olsada kekemelik söz konusu olabilir.Kekemelik rahatsızlığı olan örneğin; şarkı söylemede, şiir okuma gibi durumlarda kekemelik hali olmuyor.Bu nedenle fizyolojik durum söz konusu değil ama başka rahatsızlıklar stres,psikolojik ve endişe gibi durumlarda kekemelik ortaya çıkabilir.Kekemeliğin ortaya çıkmasına etki eden bazı faktörler bulunabilir.Bu faktörlerin ortadan kaldırılması kişinin konuşma bozukluğununda düzelmesine etki edebilir.



Kekemelik Bitkisel Tedavi

Malzemeler:

*Amber

*Hardal

*Kekik

*Cersiye

*Bal

*Çam sakızı

*Akır-ı karha



Hazırlanışı:

*Kurutulan cersiye yaprakları 20 dakika suda kaynatılır.Tülbent yardımıyla süzülen bu karışım bir müddet dinledildikten sonra rahatsızlık süresince devamlı hastaya içirilir.

*Amber ve çamsakızı havanda yada sert zeminde iyice ezilir.Macun kıvamını alıncaya dek bu karışıma bal ilave edilerek yoğrulur.Daha sonra bu macun yemeklerden sonra dilin altına sürülür.

*Hardal, kekik ve akır-ı karha bitkileri birlikte karıştırılarak bir miktar suda kaynatılır.Çay gibi demledikten sonra ağızda günde 5-6 defa gargara yapılarak kullanılır.

0 yorum: