RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI

Aşının koruyucu etkisi çok yüksek
Rahim ağzı kanseri gelişmekte olan ülkelerde sık görülen hastalıklardan. 3 yıldır aşıyla bu hastalıkla savaşmak mümkün oluyor. Yan etkisi bulunmayan aşının, koruyucu etkisi yüksek, erken yapılması da etkinliğini artırıyor.
Kızıma rahim ağzı kanseri için aşı yaptırayım mı

Kızıma rahim ağzı kanseri için aşı yaptırayım mı?

13 yaşında bir kızım var. Son günlerde çok duymaya başladığımız rahim kanseri ve rahim ağzı aşısı için ne düşünüyorsunuz? Kızımın çocuk doktoru "Henüz erken" diyor. Benim kadın doğum doktorum "İsterseniz yaptırın" diyor. Ben kesin bir cevap bekliyorum. Kızıma bu aşıyı yaptırayım mı, sakıncası var mı?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Rahim ağzı kanseri gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen hastalıklardan biri... HPV denen virüs rahim kanseri olan hastaların yüzde 98'inde bulunmuş yani bu kanserine neden olan en önemli etkenlerden biri. İki firma 8-9 senedir üzerinde çalışmalar yapılan ve son 3 yıldır dünyada kullanılan iki aşı geliştirdi. Bugüne kadar 50 milyondan fazla kişiye bu aşılar uygulandı. Son bilgilerimize göre, bu aşılara bağlı ciddi bir yan etki yok. Aşının koruyucu etkisi de çok yüksek. Bence 11-13 yaşlarından itibaren kız çocuklarının aşılanmasında yarar var. Yapılan çalışmalar 35 hatta 45 yaşına kadar da bu aşıların yapılabileceğini gösteriyor. Ne kadar erken yaşta yapılırsa etkinliği o kadar fazla oluyor. Bunun da bilinmesinde yarar var.

Adet döneminde ağrım çok oluyor

17 yaşındayım. Adet dönemlerim çok sancılı geçiyor. Midem bulanıyor, 10 gün önce ağrı başlıyor. Adet dönemi boyunca da devam ediyor. Ağrılar kalçamın üst kısmından başlıyor, boynuma kadar devam ediyor. Acaba vajinal bir enfeksiyonun belirtisi olabilir mi? Adet döneminin dışında da bel ağrılarım oluyor. Bunun sebebi nedir?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Adetlerin ağrılı olması (özellikle genç kızlarda) sık görülen bir durum. Bunun pek çok nedeni olabilir; geçirilen enfeksiyonlar ağrı yapabilir. Endometriozis denen hastalık da (Rahmin iç tabakasının yani endometriumun gereken yer dışında olması ve adet zamanı oralarda yani rahim adalesi, yumurtalık gibi) ufak kanamaların olması... Ya da rahmin normalden biraz ufak veya şekil bozukluklarının olması, ufak myomları bulunması da sık rastlanılan durumlardır. Sizin yapmanız gereken bir kadın doğum uzmanına muayene olup ağrının nedenini araştırmanızdır. Çoğu kere basit ilaçlarla şikayetleriniz geçirilebilir.

Bebeğim engelli mi olacak?

Gebeyim, yüksek risk çıktı. Aminosentez yaptırdım. Size 3 taramanın sonucunu yolluyorum. Beni bu konuda aydınlatır mısınız? Çocuğum zihinsel engelli olabilir mi?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Riskli gebelik veya bebeğe ait anomali riski sadece bu sonuçla değerlendirilemez. Sizin perinatolog bir kadın doğum hekimine muayene olmanız gerekir. Yaşınız, bugüne kadarki gebelikleriniz, aile öykünüz ve o doktorun yapacağı detaylı ultrason muayeneniz sonucunda risk belirlemesi yapılacak. Eğer bebek için yüksek risk saptanırsa (Bu yaptırdığınız test de göz önünde bulundurularak) Amniosentez (Bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alıp kromozom araştırması yapılması) kararı verilecektir.

0 yorum: