Sağlıklı bir Zayıflama diyet listesi neleri içermelidir

 Diyet listeleri, gerçekten son dönemlerde gerek internette gerekse yazılı ve görsel medyada bolca yer verilen bir tüketim materyali haline geldi. Her ünlüye ait neredeyse en az 1 adet diyet listesi var. Sibel can diyeti, seda sayan diyeti, gülben ergen diyeti, ahmet maranki diyeti, saraçoğlu diyeti, beyonce diyeti, ender saraç diyet listesi, rihanna diyeti, shakira diyeti.. Diyet listeleri böyle sıralanıp gidiyor. Peki bu diyet listelerinin ne kadar sağlıklı bir zayıflama sağladığını hiç düşünmüş müydünüz? İyi bir diyet listesi nde sağlık adına neler olmalıdır? Diyet listeleri gerçekten sadece verdirdikleri kilo kadar mı değerlidirler? Yoksa saplıklı beslenme ve yaşam da bu diyet listelerinin diğer amacı mı olmalı?
Tabi ki iyi bir diyet listesi hem hızlı zayıflama sağlayan hem de sağlığımızı bozmayan bir diyet listesi olmalıdır. Eğer sağlığımızın bozulma pahasına bir diyet uyguluyorsak bu durumda zayıflamak için gereksiz bir risk üstlenmiş oluruz. Bir diyet listesinin sağlıklı ve faydalı olabilmesi için aşağıdaki unsurlara sahip olması gerekir:

1) Diyet listesinde bulunan besinler, tek tipli beslenmeye yol açmamalı, vücudun ihtiyacı olan her türlü vitamin mineral ve protein, karbonhidrat türlerini ihtiva etmelidir. Tek yanlı beslenme sonucunda hızlı zayıflama uğruna vücudun ihtiyaçları olan besin maddelerini tam ve eksiksiz tüketmezsek bu durumda bağışıklık sistemimiz göçer. Nihayetinde ise ağır bir hastlaığa yakalanabiliriz. Bu nedenle diyet listesinin bir diyetisyen kontrolünden geçirilerek zayıflama hedeflerine ulaşırken ne derecede sağlığımızın bozulmasını engelleyeceğini de analiz ettirmeliyiz.

2) En ideal diyet listeleri, kalori cetveli olarak 1200-1800 arası besin tüketmeyi amaç edinen diyet listeleridir. 1800 kaloriden daha yüksek enerji içeren bir diyet listesi ile zayıflamak çok uzun zaman alabilir. Ama 1200 kaloriden daha düşük beslenmeye yol açan diyet listeleri de, sonuç olarak sağlığımızı bozar. Bazal moetabolizma aktivitemizin ihtiyacından daha az kalorili besinlerle beslenmemiz durumunda hızlı zayıflama yapabiliriz. Ama aynı zamanda hızlı bir biçimde sağlığımız da bozulabilir. Bu nedenle çabuk zayıflamak istiyorum diye sağlığımızı riske atmak bence pek te mantıklı bir tercih değildir.

0 yorum: