Egzema bitkisel tedavisi

Egzema hastalığını tedavi eden bitkilerin ve bitki kürlerinin tariflerini birazdan vereceğiz sizlere. Uzmanlar, egzama hastalığının tedavisi için şifa kaynağı bitkilerden yararlanılabileceğini belirtip egzamaya iyi gelen şifalı bitkileri ve bitki kürlerinin tariflerini veriyor. İşte egzama hastalığına karşı kullanılabilecek bitkisel kürler ve tedavi yöntemleri…










Ellerdeki egzamayı gidermek için bitkisel kür




Bir çorba kaşığı kına, bir tatlı kaşığı şap tozu, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve aynı ölçüde suyu karıştırıp ellerinize sürün ve ellerinizde bir gece bekletin.



Ellerinizi kimyasal içerikli deterjanlardan koruyun. Günlük el bakımınızda el kreminin de faydasını görürsünüz, düzenli bakım ile sorununuz çözülecektir.



Egzama için beyaz dut kurusu kürü



Bir çelik tencereye yarım litre su koyarak kaynatın. Kaynadıktan sonra içine bir avuç kadar beyaz dut kurusu atın ve 7 dakika daha kısık ateşte kaynatın.



Karışımımız kaynadıktan sonra biraz tenceredeki suyun sıcaklığı ılıktan biraz sıcak olacak şekilde (elinizi yakmayacak) egzamalı olan elinizi tencerenin içine sokarak en az 10 dakika etki ettirecek şekilde bekletin. (En az 10 dakika elinizi tencerenin içinde bekletin). Elinizi çıkarttıktan sonra en az bir saat elinizi yıkamayın. Daha sonra elinizi sadece su ile durulayın.



Uyarı: Bu uygulamayı haftada 3 kez yapın. Karışımı her defasında taze olarak hazırlamak gerekir.







Egzamaya iyi gelen bitkiler de aşağıda sıralanmaktadır.



Funda bitkisi (süpürge otu)

Bazı türlerinin dalları ipek böcekçiliğinde askı olarak kullanılır. Dalları çalı süpürgesi yapımında, ayrıca yakacak olarak kullanılır.



Funda bitkisi, ishal kesici ve idrar söktürücüdür. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Nikriste faydalıdır. Anne sütü artırıcıdır. Lapası, ağrıları keser. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, çıban ve egzamada da faydalıdır.



Genel olarak idrar yolları taşlarına karşı idrar söktürücü olarak kullanılır. Funda bitkisi ayrıca, ishal ve böbrek taşları tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi çıban ve egzamada faydalıdır. Zayıflamak için de kullanıldığı bilinmektedir.



Kına ağacı

Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanılır. Uyuz ve egzamaya iyi gelir. Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür. Ağız yaraları ve deri çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve kuvvetlendirir.



Kudret Narı

Kabakgiller familyasından, tırmanıcı, ince gövdeli, bir yıllık bir bitkidir. Yaprakları saplı ve el gibi parçalıdır. Meyvesi olgunlaşınca, birbirinden ayrılır. Meyveleri 10-15 cm boyunda şişkin ve iki uçta incelmiş şeklindedir. Üzerinde kabarcıklar vardır. Turuncu – sarı renktedir. Ev ilaçlarında, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır. Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır. Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.



ÖNEMLİ NOT: “Domateste bulunan bazı etkin maddeler egzamayı azdıran etkin maddelerdir. Özellikle farnesal, lycophyll ve pipecolik asit etkin maddelerinin aynı anda domateste bulunması, egzamayı tetiklemektedir. Eğer, egzama ve liken şikâyetiniz var ise, domates tüketiminden uzak durunuz. Egzama hastaları, domatesi tükettikten birkaç saat sonra egzama şikâyetlerinin artış gösterdiğini hayretle gözleyebilirler. Yukarıda belirtmiş olduğum etkin maddeler tek başlarına fonksiyonel değildirler. Yukarıda belirtmiş olduğum etkin maddelerin tamamını bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.”

0 yorum: