Hurda Gıdalara Dikkat

Aydoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, çocukların sıklıkla tükettiği çikolata, şekerleme, bisküvi, cips ve fast-food türü yiyeceklerin çocuğun sağlıklı gelişiminde hiçbir faydası olmadığı gibi bu tarz ”hurda” gıdaların kabızlıktan reflüye kadar birçok önemli sağlık sorunlarının gelişiminde rol oynadığını belirtti.


”Hurda” gıdaların bol miktarda yağ, şeker ve tuz içerdiğini ve bu maddelerin yiyeceğe kattığı lezzet nedeniyle çocukları büyük ölçüde cezbettiğini ifade eden Prof. Dr. Aydoğdu, büyüklerin de çocukların sempatisini kazanmak sıklıkla bu tür gıdaları alması sonucu abur cubur alışkanlığının ortaya çıktığını vurguladı.



”ÖNCE AİLE ÖRNEK OLMALI”



Çocukların beslenme alışkanlığı edinmesinde tıpkı diğer davranışlarda olduğu gibi ailenin model oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Aydoğdu, şunları kaydetti:



”Çocuklarda dengeli beslenme alışkanlığı bebeklikten itibaren başlar. Çocukların her türlü beslenme alışkanlığında model ailedir. Çocuk aileyi taklit eder. Bu yüzden aileler dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirirlerse çocuklar da bebeklik döneminden itibaren ailenin beslenme kültürünü kapmış olurlar.



Anneler çocuklarına istemedikleri gıdaları, istemedikleri zamanda ve istemedikleri miktarda yedirmeye çalışıyorlar. Çocukların mide kapasitesini kendi kapasiteleriyle karıştırıp zorla yemek yedirmeye çalışıyorlar. Böylece anne ile çocuk arasına inatlaşma giriyor ve iştahsız çocuklar yetişiyor. Bu yüzden özellikle anneler ısrarcı olmamalı, çocuğun ağzına zorla yemek tıkmamalılar.”

0 yorum: