HAYALİNİZDEKİ MEMEYE KAVUŞUN

Plastik cerrahi sayesinde istediğiniz gibi bir memeye kavuşmanız hayal değil.

OP.DR. NURİ BATTAL ANLATIYOR:

Protezler yardımıyla memelerinizi büyütebilir, büyüklüğünden yakınıyorsanız dilediğiniz gibi küçültebilir ya da dikleştirebilirsiniz. Bu ameliyatlar kadının psikolojisini düzeltiyor, özgüven problemini ortadan kaldırıyor...

HAYALİNİZDEKİ MEMEYE KAVUŞUN
Kaç çeşit meme ameliyatı var?

Meme büyütme ameliyatlarını 3’e ayırabiliriz.
1) Meme büyütme.
2) Meme küçültme
3) Meme dikleştirme. Yani meme ameliyatlarında memeyi büyütebiliyoruz, küçültebiliyoruz, dikleştirebiliyoruz.

Meme büyütme ameliyatları kimlere yapılıyor?

Bu ameliyatı memelerinin yeterli büyüklükte olmadığını düşenen kadınlara yapıyoruz. Meme büyütme, genetik veya hormonal sebeplerle memelerinde yetersiz büyüme olan, memelerinde asimetrik farklar olan veya hamilelik ya da fazla kilo kayıpları sonucu memeleri küçülmüş kişilere uygulanabilir. Meme büyütmenin tek yolu o bölgeye bir protez koymak.

Kaç çeşit meme protezi var?

Protezlerin birkaç tipi var. En eskisi jel protezler ama artık çok tercih edilmiyor. Jeli dışına kaçırdığı için pek kullanmıyoruz. Kesildiği zaman dağılmayan koezif jel denen protezler var. Bir de serum fizyolojikli olanları var. Boş bir torba düşünün, içinde tuzlu su var. Kılıfı silikon ama içi su dolu. Uzun süredir Amerika’da plastik cerrahlar serum fizyolojik olan protezleri tercih ediyordu. Bir de hastanın kendi yağı kullanılarak yapılan ameliyatlar var. Ama tıbbi sakıncaları olabiliyor ve pek tercih edilmiyor. Konulan yağ zamanla taşlaşarak meme filminde meme kanserini taklit eden görüntülere neden olarak doktoru yanıltabiliyor. Bu da teşhiste hataya yol açabilir. Konulan yağ zamanla vücut tarafından eritildiği için, memenin 6 ay gibi kısa bir zamanda tekrar eski haline dönme riski var. Bu nedenle çok güvenilir bir teknik değildir.

Hasta takılacak protezi kendi mi seçiyor?

Evet, biz hastaya meme protezini ve çeşitlerini anlatıyoruz. Sonra da en uygun olanına birlikte karar veriyoruz.

Meme protezi ameliyatı nasıl yapılıyor?

Hastadan ne kadar büyütmek istediğini öğreniyor, işaretliyoruz. Eğer memeye katı silikon yerleştireceksek meme ucu ya da meme altında kesi yapıyoruz. Bu protezlerin esneme kabiliyeti yok, bu yüzden büyük bir yer açmak zorundayız. Protezi kasın ya da memenin altına yerleştiriyoruz. Katı olan protezler ellediğiniz zaman normal memeyi çok iyi taklit edemiyor. Memenin yapısı yumuşaksa gerçekten sert duruyor, hissi de biraz daha sert.

İz kalıyor mu?

Evet, meme altından yapınca meme altında 5 santimlik bir iz kalıyor.

Yırtılma riski var mı?

Meme protezlerinin her zaman yırtılma riski vardır. Eğer yırtılma olursa yine oradan girip yenisi takmak mümkün oluyor. Jel olan protezlerin 6 ya da 8 yılda bir değiştirilmesi öneriliyor.

Serum fizyolojikli olan protezler nasıl yerleştiriliyor?

Koltuk altındaki kıllı bölgeden 2 santimlik kesi yapıyoruz. O kesiden hiçbir şeyi kesmeden bir tünel açarak kasın arkasına giriyoruz, orada tam güvenli bir bölge var. O adalenin altına girip protezi yerleştiriyoruz. Ameliyat 15-20 dakikada bitiyor. Kanama riski çok az. Meme başını kesmediğiniz için meme ucuna gelen sinirleri zedeleme olasılığı çok düşük. Bu protezler yumuşak oluyor ve patladığı zaman riski az. Serum fizyolojikli olan protez patladığında siz 1 bardak tuzlu su içmiş gibi oluyorsunuz. Başka bir yan etkisi yok. Serum fizyolojik olanlar patlamazsa bir ömür boyu kullanılabilir. Ameliyatta dikişleri içeriden yapıyoruz, dışarıda iz kalmasını istemiyoruz. Diğerlerini de dışarıdan yapıştırmayla kapatıyoruz. Bu ameliyatta mümkün olan en az iz kaldığı için hastanın cinsel hayatında sorun çıkmıyor, kendini psikolojik olarak da iyi hissediyor.

Ameliyatın riski var mı?

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi kanama riski var. Ama kanama durdurucu tekniklerimiz var. Enfeksiyon için de artık şartlarımız çok iyi. Protezler son derece steril olarak elimize geliyor. Hastaya ameliyat sonrası çok güçlü antibiyotikler veriyoruz.

Vücut protezi reddederse?

Evet, nadiren de olsa böyle bir durum söz konusu. Bu protez etrafında vücudun oluşturduğu bir kılıf ile protezi sıkıştırmasıdır. Meme ameliyatlarından sonra bazı kadınlar ‘Memelerimin şekli bozuldu, sertleşti’ derler. Burada vücut, protezi yabancı bir madde gibi algılıyor ve protezi reddediyor. Bu yüzden cebi yeterli boyutta açmak lazım.

Bu durum ortadan kaldırmak için önlem almak mümkün mü?

Ameliyat sonrası hastaya masaj öneriyoruz. Üzerine yat, yan yat diyoruz ki yaptığımız cep yeterli büyüklükte kalsın ve kapsül oluşmasın. Hasta biraz daha kendisiyle ilgilenirse, bakımını yaparsa bu risk daha düşük oluyor.

Hasta ne kadar sürede iyileşiyor?

Sabah ameliyat olan hasta akşam evine gidebilir. Aktif yaşama 4-7 gün arasında döner. Ameliyattan sonraki 2-3 gün hastanın ağrısı olur.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor?

Hasta meme büyütme ameliyatı sonrası özel sütyeni 2-4 hafta süre ile takar. 2-3 hafta kadar ağır spor ve egzersiz yapılmaz. Protez meme dokusu altında olduğu için hasta rahatlıkla çocuk doğurabilir ve süt verebilir

Dilediğiniz kadar küçültebilirsiniz

Büyük meme birçok kadın için ciddi sorun. Üstelik estetikten de öte sağlık sorunu. Taşıdıkları ağır yük ciddi olarak omuz, bel, sırt ağrısı yapar. Spor yapmanın koşmanın zorluğundan yakınan iri memeli kadınlar için incecik askılı şık sütyenler, bikiniler ya da daracık bluzlar giymek hayaldir.

Yaş sınırı var mı?

18-19 yaşından sonra bu ameliyatlar hastanın kalp, kanser, şeker gibi hastalıkları yoksa yapılabilir. 30-35 yaşından sonra ameliyat olmak isteyen hastaların mutlaka meme ultrasonu ve mamografi çektirmesi gerekiyor. Memenin şekli değiştiği için bir şey varsa önceden mi vardı, sonra mı oluştu onu görmek istiyoruz.

Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılıyor?

En çok kullanılan iki teknik var. Bir tanesi ters T şeklinde olanı. Burada meme ucunun etrafında aşağı doğru inen ve memenin altında giden bir kesi yapılır. Bu en eski yöntemlerden biri. Diğeri ise daha sık kullanılan Vertikal mammoplasti denilen dikey tek çizgiyle yapılanıdır. Meme başı etrafında ve aşağı dönülen bir şekildir. Plastik cerrahide en az izi bırakmak amaç olduğundan dikey olanda daha az iz kalır. Bir de dikey tek çizgiyle yapılanda memenin görüntüsü ve projeksiyonu daha güzel oluyor. Dev memelerde çok daha farklı teknikler uyguluyoruz. Dikey kesi fizik kurallarına aykırı. Meme derisi yana doğru çeker. İzlerin genişlememesi için bandajlamak ve hastayı takip etmek gerekiyor. Meme küçültme ameliyatlarında memeyi istediğimiz kadar küçültebiliyoruz. İçerideki dokuyu istediğimiz boyutta çıkarıyoruz. Kalan kısım şekillendirdikten sonra memeyi tamir ediyoruz.

Hasta çok ağrı çeker mi?

Hayır, bu ameliyat meme protez ameliyatına göre daha ağrısızdır.

Ne kadar sürede iyileşiyor?

İyileşmesi ve yaraların kapanması için zaman gerekir. Memenin şeklini alması, oturması 6 ay ile 1 yılı bulur. Ağrı yoktur. Bu ameliyatta da dikişleri içeriden yaparız. Dikişler de kendiliğinden erir. Kadın sabah ameliyat olup akşam evine gidebilir. Ameliyat 2 saat sürer. Uygulanan bandajlar 15 gün kadar sonra açılır ve hasta özel sütyeni 3-6 ay kadar takar. Hastanın zorlayıcı kol hareketleri yapması, cinsel aktivitede bulunması 3-4 hafta yasaktır. Çünkü şişme veya kanama, şişme ve yara açılması gibi problemlere neden olabilir. En önemlisi sigara içmesi yasaklanır. Uyurken sırt üstü yatmak, memelerin baskı altında kalmasını önler. Meme başlarının ve kesi yerlerinin hissizleşmesi normaldir. Bu durum ortalama 1 yıl içinde düzelir.

Bu ameliyatın riski nedir?

Meme estetiği ameliyatlarında oluşabilen en önemli komplikasyon meme başı kaybıdır. Bu komplikasyonun oluşması hastanın sigara içmesi engellenerek ve ameliyat sırasında plastik cerrah tarafından meme başı dolaşımı özenle korunarak önlenebilir. Ameliyattan 1 ay kadar önce ve yaralar tam kapanana kadar hastaların sigara içmemesi istenir. Çünkü nikotin damarları daraltıp dolaşımı bozduğu için yara iyileşmesini etkiler.

Ameliyatta meme ucunu yeniden mi yapıyorsunuz?

Hayır, bazı hastalar meme ucunu çıkardığımızı düşünüyor ama çıkartmıyoruz. Sadece meme ucunun etrafındaki deri çıkarılıyor, yukarı doğru çekiliyor ve öyle dikiliyor.

Memeleri küçülttürmek kanser riskini artırır mı?

Araştırmalarda böyle bulgulara rastlanmadı. Ancak ameliyat sonrası oluşabilecek şişkinlik ve beze türü şeylerin ameliyatla bağlantılı olduğunu düşünüp doktora gitmeyi ihmal etmemek gerekir. Meme küçültme ameliyatı sırasında plastik cerrah şüphelendiği kitleler varsa bunları da temizler.

Bu ameliyattan sonra bebek emzirmek mümkün mü?

Evet, emzirebilirsiniz. İlerleyen teknoloji sayesinde meme küçültme ameliyatları sonrasında komplikasyonlar en aza indirilmiştir. Meme ucunun tamamı memeye yapışık ve süt kanallarının çıkış yerleri ameliyat sırasında korunduğu için memeler emzirme yeteneğini kaybetmez. Fakat birkaç ay süre ile geçici olarak hissizleşme görülebilir.

Meme küçültme ameliyatı kimlere yapılabilir?

Aşağıdaki özelliklerden birine ya da bir kaçına sahipseniz meme küçültme ameliyatına uygun bir aday olabilirsiniz.

-Memelerin vücut yapısına oranla çok büyük olması.
-Memelerin hantal ve sarkık olması, bu tür memelerin başları ve çevresindeki koyu renkli kısım yukarıya veya tam olarak yere doğru bakması.
-Biri oranla diğerinin büyük olması.
-İri memelerin verdiği ağırlıktan dolayı sırt, boyun ve omuz ağrılarının çekilmesi.
-Memelerin altındaki derinin sık sık tahriş olması veya tekrarlayan mantar enfeksiyonlarının olması,
-Memelerin büyüklüğünün ve ağırlığının fiziksel aktiviteleri önlemesi.
-Memelerin iriliğinden ötürü huzursuzluk duyulması.,
-Estetik olarak görünümden mutlu olmamak.

Sarktı diye üzülmeyin çaresi var

Meme dikleştirme nedir?

Hamilelik veya yaşlanmaya bağlı olarak meme dokusu azalmakta ve memelerin içi boşalarak ya da dış derisi aşırı derecede bollaşarak meme sarkmasına neden olur. Zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sarkan memeler, meme dikleştirme ameliyatı ile dikleştirildiğinde bütün dış hatları daha da gençleşir. Meme sarkması, derinin elastikiyetini kaybetmesi, yer çekimi ve sık sık kilo alıp verme, hamilelik, emzirme gibi nedenlerden kaynaklanır. Zaman içinde memeler şeklini ve sertliğini yitirir. Bazen genç kızlarda bile genetik olarak memelerde sarkma olabilir.

Kimlere yapılır?

Memelerin, büyüklüğü vücuda göre orantılı değilse, sarkmışsa, sertliğini kaybetmişse, meme uçları ve çevresindeki kahverengi kısım aşağıya doğru bakıyorsa, şekli bozulmuş ve ileri derecede büyümüşse meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir. Memelerin sarkması ve sertliğini kaybetmesi kimi kez kalıtımsal olabilir. Sadece küçük memeler için değil, büyük memeler için de boyutlarını değiştirmeden biçimini düzeltmek ve damla gibi dikleştirmek mümkündür.

Ameliyat nasıl yapılıyor?

Genel anestezi ile hatta lokal anestezi ile yapılması mümkündür. Bu tür vakalarda yapılacak işlem, meme dokusunun toparlanması, genişlemiş meme ucunun küçültülmesi ve fazla olan derinin kesilerek çıkarılması ile memeye yeniden şekil verilmesidir. Ancak meme dokusunda küçülme de söz konusu ise meme estetiğine yönelik göğüs dikleştirme ameliyatı sırasında protez yerleştirilebilir. Bu protez memenin hem dolgunlaşmasını hem de büyümeyi sağlar. Meme dikleştirme ameliyatı 1-3 saat kadar sürer. Ayrıca çok az sarkmış memelerde sadece protez yerleştirilerek toparlama mümkündür. Ama sarkık memeli hastalarda büyütme ve toparlatma işlemleri bir arada yapılır. Meme dokusu yeterli ise toplama ameliyatı ile memeye istenen biçim verilir. Bu ameliyatlarda meme yapısı ve derisi toparlanıp meme ucu yukarı alınır, ameliyat sadece meme başından yapılabildiği gibi şekil bozukluğu fazla olduğundan meme altına kadar da uzayan bir kesi açılır.

Hasta ne zaman normal hayatına dönüyor?

Hasta ertesi günü işine dönebilir. Çok ağrı olmaz. Bandajlar 15 gün kadar memelerin şekillenmesi ve yaraların iyileşmesi için bekletilir. Bu süre boyunca kesinlikle sigara içilmemesi gerekir. Bandajlar 15 gün sonra çıkarılır, hastanın meme dikleştirme ameliyatı sonrası kendini zorlayıcı ya da yorucu aşırı kol hareketlerinden sakınması gerekir. 7-14 gün boyunca cinsel aktivitesi kısıtlanır. 2-3 ay kadar özel sütyenler kullanılır. Başlangıçta yukarı doğru ve biçimi bozuk gibi görünen meme yavaş yavaş yerçekimi ile aşağı doğru inerek ucu ve kendisi dik olarak son şeklini alır. Sarkık memelerden kurtulmak için yapılan dikleştirme ameliyatının ardından tam iyileşme 3-6 ay kadar sonra tamamlanır. Hastalar estetik bir müdahale yaptıracaklarsa mutlaka plastik cerrahlara gitmeleridir.

0 yorum: