KIŞIN DİYET YAPANLAR DİKKAT

Kışın diyet yapanlar dikkat
Forma girmek için dermansız kalmanıza gerek yok. Bu noktalara dikkat etmeniz yeterli.

Kendimizi yorgun hissettiğimiz mevsim dönümlerinde, yaptığımız diyetle daha da bitkin olacağımıza dikkat çeken diyetisyen Yekbu Köseoğlu, "Uzun süren diyetlerde vitamin-mineral eksiklikleri olabilir" diyor.

Diyetisyen Yekbu Köseoğlu, kışın diyet yaparken vücudu yorgun düşenler için sorularımızı yanıtladı.

Diyet yapmak yorgunluğa neden midir?

Diyet yaparken önemli olan yetersiz, dengesiz ve çok düşük kalorili beslenerek vücudunuzu yormamaktır. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve posa tüketim miktarları, bir fabrika gibi çalışan vücudumuzun enerji ve zindelik kaynaklarıdır. Uzman kontrolünde vitamin-mineral destekli zayıflama programları, bağışıklık sisteminize zarar vermeyecek ve enerji kaybınıza sebep olmayacaktır.

OMEGA 3 YARARLI

Zayıflarken bünyemizi de zayıflatıyor muyuz?

Çok düşük kalorili ve tek tip besin içeren diyetler uyguluyorsak, evet bünyemizi de zayıflatıyor, hastalıklara yakalanma riskimizi artıyor ve vücudumuzu yorgun düşürüyoruz. Bu tip diyetlerin uzun süre uygulanması vitamin eksiklikleri, saçlarda dökülme, depresyon ve hatta daha ileri aşamalarda regl düzensizliğine bile neden olabilir. Bu sebeple diyet yaparken alınan besinlere dikkat edilmelidir.

Diyet yaparken yorgun düşmemek için neler yapılmalıdır?

Özellikle kendimizi yorgun hissettiğimiz mevsim dönümlerinde, bir de üzerine diyet yapıldığında, yorgunluğumuz daha da artar. Uzun süren diyetlerde belirli miktarlarda vitamin-mineral eksiklikleri olabilir. Bu sırada bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için vitaminmineral kürleri uygulanabilir. Multivitamin- mineraller, Omega 3 ve bazı antioksidan ürünler, bağışıklık sistemimizi destekleyip güçlendirir. Uygulanan vitaminlerin mutlaka kişiye özel dozlarda, uzman kontrolünde kullanılması gerekli. Özellikle kış aylarında bağışıklığı destekleyici ve yorgunluğu azaltıcı multivitamin, Koenzim Q10 ve Omega 3 alınabilir.

SELENYUM ÖNEMLİ

Diyet yaparken sağlıklı yaşamaya devam edebilmek için hangi vitamin lere ihtiyaç vardır?

Sağlıklı yaşam için; A, C, E, D, K ve B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor, iyot, magnezyum, selenyum, potasyum ve sodyum gibi vitamin-minerallere ihtiyaç duyarız.

ANTİOKSİDANLAR TOKSİNLERİN ETKİSİNİ AZALTIR!

Vücudun bağışıklık sistemi ile hastalıklar arasında yakın bir bağ olduğunu düşünürsek, hangi besinleri almamızı tavsiye edersiniz?

Bol meyve ve sebze tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir. Çünkü meyvelerin ve sebzelerin yapısında bulunan antioksidanlar, vücudumuzda biriken toksinlerin zararlı etkilerini azaltır. Günde en az 4-5 porsiyon meyve, bol bol çiğ sebze ve salata tüketmek yararlı olacaktır. Ayrıca yeterli miktarda protein (et, tavuk, balık, yumurta), karbonhidrat (ekmek, pilav) ve lifli besin tüketmek de vücudumuzu sağlıklı kılmak için gereklidir. Beslenme eksikliği veya emilim problemi olan kişilerde, besinlerle alınan miktarlar yeterli olmayabilir. Buna özellikle Türk mutfağının pişirme kültürünü de eklediğimizde besin desteği almanın yararı mutlaka olacaktır.

BALIK YEMEYEN VİTAMİN ALSIN!

Kilo kaybetmeye çalışırken vitamin, mineral ve lif gibi önemli besin maddelerini yeterince alabiliyor muyuz? Eğer yeterince alamıyorsak, besin destekleri ile bu eksikliği giderebilir miyiz?

Uzun süren diyetlerde belirli miktarlarda vitamin-mineral eksiklikleri olabilir. Bu nedenle bazen dışarıdan destek almak gerekebilir. Düzenli balık tüketmeyen birinin zaman zaman Omega 3 takviyesi alması; yeterli sebze ve meyve tüketimi olmayan kişilerin multi-vitamin kullanması gerekebilir.

ZAYIFLARKEN DESTEK ŞART

Zayıflamak için kullanılan kimi ilaçlar, vitamin emilimini engelleyerek vücudun ihtiyacını giderememesine sebep oluyor. Bu sorunu nasıl aşabiliriz?

Zayıflamada kullanılan bazı ilaçlar, vitamin yetersizliğine yol açabilir. Bunu da yağ emilimini azaltarak özellikle yağda eriyen vitaminlerin eksikliğine neden olur. Yüksek oranda posa tüketimi ve demir eksikliğine de sebep olabilir. Bu tip durumlarda yetersiz olan vitamin veya mineral dışarıdan takviye edilebilir.

YEŞİL ÇAY İÇİN!

Zayıflamak isteyenler bu süreç içerisinde, bol bol yağ yakımını hızlandıran yeşil çay içebilir. Kan şekeriyle ilgili problemi olanlar krom desteği kullanabilir.

HANGİ VİTAMİN HANGİ SEBZEDE VAR?

Zayıflarken vücudumuzun bağışıklığının düşmemesi için almamız gereken vitaminler nelerdir?

En önemli anti-oksidanlar ve vitamin-mineraller A, C, E ve B vitaminleri, Omega 3, selenyum, çinko ve beta-karotendir. Bu besin öğelerinin başlıca kaynakları şunlardır:

C vitamini: Limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz, kuşburnu ve ahudududa bulunur. Serbest radikallere karşı savunma mekanizması geliştirir.

E vitamini: Ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türlerinde bulunur. Selenyum ile birlikte bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok kanser türüne karşı vücudumuzu korur. Kalpdamar ve bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olarak kalp krizi riskini azaltır.

A vitamini: Havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli ve domateste bulunur. Bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar.

Beta-Karoten: Turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten, bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında artış sağlar. Ayrıca beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür.

Probiyotikler: Probiyotikler; bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimidir ve bağışıklık sistemini destekler. Bağırsak florasını düzenleyerek zararlı mikro-organizmaların üremesine engel olur.

Omega 3: Balıkta ve yağlı tohumlarda (ceviz, badem, fındık, keten tohumu) bulunan Omega 3, kalp ve damar sağlığımızı korur; bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

VİTAMİN KİLO YAPAR MI?

Diyet yaparken multivitamin kullanmamızı öneriyorsunuz.

Multivitaminler iştah açıp, kilo yapar mı?

Multivitaminlerin enerji yani kalori değeri yoktur. Vitaminlerin, kendileri kilo yapmazlar. Ancak B grubu vitaminlerin, yüksek dozda alınması sinir sistemini etkiler. Uzun dönemde alındığında da bazı insanlarda metabolizmayı hızlandırarak daha fazla yeme isteğini doğurur. Bu önlenemez ise kilo alımı yapabileceği gibi normal porsiyonu koruyanlarda hızlanan metabolizma, kilo vermede de avantaj sağlayabilir. Fakat yine de bu artışlar, sizi korkutacak düzeylerde değildir.

MUCİZE DİYETLERLE VÜCUT ZARAR GÖRÜR!

Mucize diyetlere inanmalı mıyız?

Mucize diyetler, kısa zamanda fazla kilo kaybetme vaadinde bulunur. Kimi zaman da gerçekten hızlı kilo kaybına neden olur. Ancak kaybedilen kilonun yağ kitlesinden olması önemlidir. Vücudun zarar görmemesi için haftada 1-1.5 kilogram kaybetmesi normal, üzerindeki kilo kayıpları ise sağlıksızdır.

Multivitamin destekleri vücudumuzu grip gibi hastalıklara karşı destekler mi?

Hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemimizi multivitamin kullanarak güçlendirebiliriz. Doğru beslenmek, yeterli vitamin almak sağlıklı olmanın en önemli anahtarıdır. Vitamin ve mineral desteği kullanmak, egzersiz yapmak bağışıklık sistemimizi destekler.

KOENZİM Q10 AZALIR, YAŞLANMA BAŞLAR!

Son yıllarda sıkça adını duyduğumuz Koenzim Q10'in ne gibi faydası vardır?

Vücudumuzda doğal olarak bulunan Koenzim Q10'in, vücudumuzdaki seviyesinde 25 yaşından sonra azalmalar başlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte 'metabolizma yavaşlaması' dediğimiz olay gerçekleşir. Başta kalp kası olmak üzere, tüm kas hücreleri için gerekli olan enerji; yeterli miktarda üretilemez. Bu durum da hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına, yaşlanma belirtilerinin artmasına ve aşırı yorgunluk hissedilmesine neden olur. Diyet yaparken her birey, Koenzim Q10 içeren destek ürünler kullanmalıdır.

0 yorum: