KLAMİDYA NEDİR BELİRTİLERİ NELERDİR

Klamidya adlı enfeksiyon genelde cinsel ilişkiyle bulaşır ama pek belirti de vermez. Tedavinin eşli olarak yapılması gerekiyor. Çünkü tedavi gerçekleşmezse enfeksiyon tüplere kadar ilerler, kısırlık ya da dış gebeliğe neden olabilir. [Klamidya Kısırlığa bile neden olabilir]

Klamidya tedavi edilmezse ne olur?

29 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Klamidya adında bir mikrop olduğunu söyledi. İhmal edildiğinde çok önemli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti. Acaba bunlar nedir?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Klamidya enfeksiyonu genellikle cinsel ilişki ile bulaşır (Nadiren kirli materyalle temas ve banyo, tuvalet yolu ile de bulaşabilir). Çoğunlukla belirti vermez. Şikayetler idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, vajinal akıntı ve ağrılı cinsel ilişkidir. Tanı, vajinal akıntının laboratuvarda mikroskobik incelemesi veya kültür yapılması ile konulur. Aynı zamanda antijen araştırması yapılarak da tanı mümkündür. Tedavi antibiyotiklerle yapılır, eşler birlikte tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık batına yayılabilir, tubaların iltihaplanarak tıkanıklıklarına bağlı olarak kısırlık veya tubalardaki bozukluk sonucu dış gebelik ortaya çıkabilir.

İkinci çocuğa hamile kalamıyorum

27 yaşındayım. Adetlerim hep düzensizdi. Hap kullanırken düzenli adet görüyorum ama bırakınca kesiliyor. 8 yıldır evliyim. 5 aylı hamileyken düşük yaptım. Bir çocuğum var. İkinciyi istiyorum ama hamile kalamıyorum. 16 ay Diane 35 kullandım. Çene altında ve karnımda tüylenme var. Ultrasonla bakıldı, polikistik over sendromu denildi, ne yapmalıyım?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Polikistik over’li bir hastanın verilecek bir ilaçla tamamen ve yaşam boyu tedavi edilebilmesi günümüzde hâlâ mümkün değil. Bu hastalıktaki adet düzensizlikleri, tüylenmedeki artış, kilo alma sorunu, şeker metabolizmasındaki bozukluk ayrı ayrı tedavi edilir. Tedavi altındaki birinin çocuk istemesi durumunda kullanılan ilaçlar değiştirilerek gebe kalması sağlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken gebe kalamamanın tek nedeni polikistik over olarak düşünülmesidir. Çünkü başka nedenler de gebe kalmayı engelleyebilir. Doktorla konuşun, size gebe kalmanız için gereken araştırmaları yapsın.

Menopoza gireli 20 yıl oldu ama ateş basmaları geçmedi

1944 doğumluyum. 45 yaşında menopoza girdim. Aradan 20 sene geçti ama ateş basmasından kurtulamadım. Ne olur bana bir yol gösterin.

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Menopoz öncesi yıllarda başlayan sıkıntılar (Ateş basması gibi) menopoza girdikten sonraki birkaç sene devam eder, giderek azalır. Hormonların (Özellikle estrojen hormonu) azalması beyinde hipotalamus bölgesinde beden ısısını ayarlayan merkezdeki nörotransmitterlerin (iki sinir hücresi arasındaki bağlantıyı sağlayan kimyasal bir madde) dengesinde bozulma sonucu ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bu maddelerden biri de seratonin’dir. Psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu bu maddelerin dengesini düzenleyerek tedavi sağlamaktadır. Karmaşık olan bu mekanizmaların düzeltilmesinde küçük dozlarda estrojen tedavisi yanında psikolojik etkileri olan ilaçlar da kullanılır. Uzun süren ateş basmaları için sizin de böyle bir ilaç kullanmanız gerekecek.

0 yorum: