TANSİYON DÜŞÜREN FORMÜLLER

Prof.Dr. Ender SARAÇ'tan Tansiyonu düşüren formüller

Hayatımız toplum olarak yüksek tansiyona yol açabilecek bir yaşam biçimine döndü. Kimse sağlıkla ilgili geleceğini düşünmüyor, sadece o anki zevkini düşünüyor. Sizlere her yönüyle bir tansiyon dosyası hazırladım, bu yazıyı kesip saklayın. “Nasılsa tansiyon ilaçları ile tansiyonu düşürürüm” demeyin. Sağlıklı ve normal tansiyonunuz varsa, ilaca gereksinim yoksa o kadar iyidir. Unutmadan, hekiminizin size önerdiği tansiyon ilaçlarını asla kendi başınıza kesmeyin.

Artık kadınları da etkiliyor

Yüksek tansiyonun nedeni hala tam olarak bilinmiyor. Böbrek hastalıklarında, obezitede, şeker, hipertiroid, böbrek üstü tümörleri, başta kortizon olmak üzere bazı kimyasal ilaçların kullanımı ve yoğun stres durumlarında yüksek tansiyona daha sık rastlanır. Özellikle ileri yaşlarda yüksek tansiyon, inme, kalp krizi, anevrizmalar gibi ölümcül olabilen hastalıklara yol açabilir.
Yüksek tansiyon bazen sinsi seyredebilir ve tesadüfen ölçümlerde tespit edilebilir. Enseden gelen ve başa vuran ağrı çoğu zaman ileri aşamalardaki belirti olabilir. Yorgunluk, baş dönmesi, terleme, nabız hızında artış, görme bozuklukları, kulak çınlaması, nefese duyulan açlık gibi pek çok belirtileri olabilir. Primer hipertansiyon altında başka bir nedenin yatmadığı yüksek tansiyondur.

Sekonder hipertansiyon ise özellikle sigara içimi, stres, aşırı şişmanlık, çay, kahve ve uyarıcı ile kullanımı, aşırı tuz tüketimi gibi nedenlere bağlı olan tansiyondur. Hipertansiyon uzun yıllar bir erkek hastalığı olarak düşünülürdü. Ancak kadınların aktif yaşama geçmesi, kilo alması, doğum kontrol hapı kullanması, sigara ve içkiyi erkekler kadar tüketmesi kadınları da bu alanda riskli hale getirdi. Hele, fazla kilolu, stresli, çok çay, kahve, sigara içen, egzersizi sevmeyen, hareketsiz bir tipseniz hemen bugün tansiyonunuzu ölçtürün.

Çünkü siz yüksek tansiyon hastalığı adayısınız. Yüksek tansiyonun görülmesi halinde ise hemen tedaviye başlamak ve özenle uygulamak gerekir. Bu arada uygulanan yüksek tansiyon tedavisini tamamlayıcı tıp yöntemleriyle desteklemenin pek çok hastada son derece olumlu sonuç verdiği de gözlemlerimiz arasında.
Tansiyon değerleri

Tansiyonda ideal değer 120-80’in civarlarıdır. 130-80’e kadar normal kabul edilebilir. 130/139 veya küçük tansiyon 85-89 arası ise yüksek normal diye kabul edilir. 140-90’un üzeri değerler yüksek tansiyon olarak değerlendirilir. Eğer büyük tansiyon 140-160, küçük tansiyon 90-100 arası ise siz birinci evre hafif yüksek tansiyonlusunuz. Büyük 160-180, küçük tansiyon 100-110 arasıysa siz orta dereceli yüksek tansiyon hastasısınız. Eğer yüksek tansiyonunuz 180’in üstü veya küçük tansiyonunuz 110’un üstü ise o zaman da şiddetli yüksek tansiyon hastasısınız. Ancak tansiyonunuzun iyi ölçüldüğünden emin olun.

Ölçüm yaptırırken...

1) Ölçümden yaklaşık 1 saat öncesine kadar yemek yemeyin, sigara içmeyin veya egzersiz yapmayın.
2) Gün içerisinde aynı zamanlarda tansiyonunuzu ölçtürün. Öfkeli, kızgın veya aşırı sinirli olmamaya çalışın.
3) Rahat bir şekilde oturun, aşırı gürültülü ortamlarda ölçüm yaptırmayın.
4) Kolunuz kalp hizasında olsun.
5) Ölçüm sırasında hareket etmeyin.
6) Ölçümü aynı koldan yaptırın.

Tansiyon hastaları için örnek menü

1. gün
Sabah: 5 çorba kaşığı müsli, 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı az yağlı süt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, 2-3 adet kuru kayısı, Yarım bardak taze nar suyu veya müslinin üzerine bir avuç nar.
Ara: 1 kivi
Öğlen: 1 kase ıspanak çorbası, 4 kaşık bulgur pilavı, 4-5 kaşık karışık sebze türlü (bol sarımsak koyabilirsiniz)
15.00: 1 kase yağsız yoğurttan içine ince maydanoz kıyılmış tuzsuz cacık (Eğer koku rahatsız etmeyecekse tuz koymadan sarımsak koyabilirsiniz)
17.00: Armut tatlısı (tarifi yanda)
Akşam: 1 porsiyon ızgara somon, Biraz keten tohumlu ve cevizli çiğ semizotu salatası. Üzerine bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon, nar ekşisi. Köz patlıcan salatası, bol limonlu, maydanozlu ve naneli (içine bol sarımsak koyun)
Gece: Tuzsuz leblebi, Armut, Kayısı
Gün içinde içine 6-7 damla taze limon suyu sıkılmış 8-9 fincan sıcak su.
2. gün
Sabah: 2 dilim kızarmış tam buğday ekmeği, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, Tuzu iyice yıkanmış 8-10 adet yeşil ve siyah zeytin, Tuzsuz, taze mozzarella, dil, çökelek, lor gibi peynir (3 parmak ya da 2 çorba kaşığı civarı), 5-6 adet saplarıyla birlikte maydanoz, 2 tatlı kaşığı kuşburnu, kayısı ya da çilek marmeladı, 1 fincan tarifini verdiğim çay.
Ara: Kabuklarıyla birlikte bir yeşil elma ve yarım bardak nar suyu.
NOT: Nar suyunu çok hızlı içmeyin. Güçlü bir antioksidan olan nar suyu hızlı içildiğinde bazı kişilerde damarlarda yaptığı etkiye bağlı olarak baş dönmesine neden olabilir. Bu nedenle nar suyunu yavaş yavaş yudum yudum için. Nar suyunu sıktıktan sonra taze olarak için, bekletmeyin.
Öğlen: 1 kase bol limonlu sebze çorbası, Bol ıspanaklı, yufkası ince, biraz soğanlı, tepsi ya da fırın böreği, 1 kase bol sarımsaklı tuzsuz biraz maydanoz ve salatalık doğranmış cacık, Zeytinyağlı kabak
15.00: 1 yeşil elma, 1 kivi, 7-8 adet badem
17.00: 4 adet yulaflı bisküvi, 1 fincan tarifini verdiğim çay
Akşam: Bol limonlu, maydanozlu ve sarımsaklı levrek ya da hamsi buğulama, Yanına bol limonlu ve nar ekşili yeşil salata.
Gece: Fındık rendeli ve tarçınlı armut, elma, kivi, portakal, muzdan yapılmış meyve salatası, 1 fincan tarifini verdiğim çay.

Yüksek tansiyon-kalp-damar hastalıklarında önemli bir doğal destek: Kırmızı-mor-siyah üzüm ekstreleri

Son yıllarda üzerinde çok konuşulan ve yararına inanılan bir doğal madde de özellikle siyah veya çok koyu renkli üzümden elde edilen ekstrelerdir. Üzüm ekstrelerinin özelilkle kalp ve damar sağlığına yararları olduğuna dair çok ciddi araştırmalar vardır. Aynı zamanda bu ekstrenin toplardamardaki yetersizlikler, göz hasarları ve bazı cilt sorunlarında da olumlu sonuçlar verdiği belirtilmiştir.

Aynı zamanda yine kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlıklarda baş ağrısı, cilt sorunları ve iç bulantısına karşı da kullanılmaktadır. İçerisindeki anti oksidan özellik gösteren polifenoller yararlılığı konusunda başı çekmektedir. Üzüm ve çekirdeğinden elde edilen ekstrelerin ciddi bir yan etkisi yoktur. Üzüm ekstreleri kadar yararlı olan bir doğal destek de nardır.
Nar suyu, nar ekşisi hatta narın kendisi çok faydalıdır. Şifası saymakla bitmez. Günlük yaşamınızdan üzüm ve üzümden elde edilen ürünleri, nar ve nardan elden edilen ürünleri eksik etmeyin.

Yüksek tansiyonun olmazsa olmazı potasyum

Potasyum, yüksek tansiyon hastalarının mutlaka bedenlerine bolca alması gereken bir maddedir. Çünkü sodyumla yer değiştirerek vücutta fazla tuzun yaptığı tansiyon yükseltici etkiyi büyük ölçüde dengeler. Muz, kayısı, marul, Hint fıstığı, incir, patates, armut iyi birer potasyum kaynağıdır.

İşte püf noktaları

1) Bolca magnezyum tüketin. Magnezyum yüksek tansiyonda yararlı bir mineraldir.
2) Quenzim Q 10’u, ailenizde tansiyon, kalp, damar hastalıkları riski varsa ek olarak alın. Özellikle kalp ve damar sağlığını korumakta çok yararlıdır.
3) Başta zeytinyağı olmak üzere keten tohumu yağı, gece çuha çiçeği yağı tüketin.
4) Diyetinizde sarımsak bol olsun. Eğer, kokusundan dolayı tüketemiyorsanız piyasadaki kokusu azaltılmış sarımsak haplarından kullanabilirsiniz.
5) Selenyumu günde 200 migrogram alırsanız eksikliğinde kalp hastalığı görüldüğünden bu riski ortadan kaldırırsınız.
6) E vitaminini günde 200 ila 400 ünite doktorunuza danışarak kullanın. Çünkü E vitamini kalp fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. C vitamini, soya lesitin de yüksek tansiyona yararlıdır.

Yüksek tansiyona karşı yardımcı çay

Malzemeler:
6-7 yaprak melisa,
Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu,
2-3 adet papatya,
2-3 adet saplarıyla beraber maydanoz,
Küçücük bir tutam biberiye.
Hazırlanışı:
1 bardak su içinde tüm karışım 1 dakika kadar kaynatılır ve 2-3 dakika demlenir.Tercihen şekersiz veya az şeker ilavesi ile ve 1 dilim ince limon katarak günde 2-3 fincan içilebilir. Tüm bu bitkiler yaklaşık bir bardak su içindir ve tercihen her sefer yeni karışım hazırlanmalıdır.

0 yorum: