Metabolizma Hızlandırma ve kilo verme yolları

Metabolizma hızı, zayıflama ve kilo vermek için bize gerekli olan yap yakma hızını ayarlamaktadır. O nedenle metabolizma hızlandırmak için neler yapılamıdır sorusu, aynı zamanda zayıflamanın yolunun da açmaktadır. Beslendiğimiz gıdaların her birinin bir kalori değeri olduklarını biliyoruz. Bu gıdaların sindilmesi ve yakılması esnasında şayet metabolizma hızımız olduğundan daha düşük ise bu durumda fazla kilolar ve şişmanlama sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz demektir. Yediğimiz yemeklerdeki kalorileri eritemeyecek ve harcayamayacak kadar metabolizma hızımız düşük ise burada şişmanlık baş gösterir. Bu durumda ne yapmalı? Elbette metabolizmamızı hızlandıracak bir takım tedbirler almalıyız. Metabolizma hızlandırarak zayıflamak için alacağımız basit günlük tedbirleri aşağıda sıraladım. Gün içerisinde bunları muhakkak hatırlamalı ve zayıflamak için dahası uygulamalısınız.


Zayıflamak için kahvaltı edin:
Araştırmalarda sabah kahvaltısının bazal metabolizma hızını ciddi manada artırdığı ispatlanmıştır. Kahvaltı yapan kişiler ile yapmayan kişiler arasında günlük 200 kalorilik bir metabolizma hızı farkı ortaya çıkmaktadır. Bu ise ayda 1 kilo zayıflama anlamına gelmektedir. O nedenle zayıflama diyet
lerinde muhakkak uygun diyet
listeleri uygulanmaktadır. Harvard üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırmada sabah kahvaltısı yapan ve yapmayan 2 denek grup incelenmiş ve sabah kahvaltısı eden kişilerdeki kan şekeri düzeyinin gün boyunca sabitlenerek ileride obezite sorunu yaşanması riskini % 30 azalttığı ortaya konulmuştur. Diğer bir ifade ile kahvaltı eden kişilerin metabolizması daha sağlıklı işler. Bu da gün boyunca daha fazla kalori harcamak anlamına gelmektedir. Sabah kahvaltısı hafif ve iştah kesici olduğu için günün ileri saatlerinde yüksek kalorili besinler ile beslenme ihtiyacı duymazsınız. Bu da zaten sağlıklı zayıflama sürecinin en önemli aşamasıdır. Değişik diyet
listelerinin ve diyet formüllerinin hangisine bakarsanız bakınız muhakkak sabah kahvaltısına yer verildiğini göreceksiniz. O nedenle sabah kahvaltısı yapmaktan asla çekinmeyiniz.

Hafif ve ağır egzersiz ve spor hareketlerini bir kombinasyonla uygularsanız zayıflarsınız. Karma egzersizler adı verilen ve metabolizma hızını ciddi manada artıran spor hareketleri ile yorgunluk hissi yaşamadan metabolizma hızınızın artığına ve diyet desteğiyle hızlı bir zayıflama sürecine gireceğinizi göreceksiniz. Genelde atletlerin uyguladığı hafif ama uzun süreli kardiyo egzersizleri, hafif spor hareketlerine önemli bir örnektir. Kardiyo egzersizleriyle kesin bir biçimde metabolizma hızınızın kalıcı olarak arttığını ve kalıcı zayıflama sağlayacağınızı sizlere müjdelemek istiyoruz. Vücudu oksijene boğan egzersizler ile yağ ve şeker yakımı hızlanmakta ve fazla yağlar erimekte, yerine kas dokusu oluşmaktadır. Bu manada, hafif kardiyo egzersizlerine örnek olarak yürüme, trekking, jogging, hafif tempolu postacı koşmasını verebiliriz.




Daha çok kondüsyonerlerin kullandığı kuvvet idmanları da yüksek oranda kalori yakımına neden olur. Tabi bunu spor ile uğraşmamış olan kimselere önermiyoruz. Kas yoğunluğunu artıran bu tür yoğun egzersizler ile oluşan kas kitlesi, siz hiç birşey yapmasanız bile günlük 1000 kaloriye kadar yağ yakmayı kendi kendiliğine başarabilmektedir.







Zayıflama içinn Az yemeyin ama iyi yiyiniz.

Şayet diyet listenizdeki kalori alımını ani biçimde aşırı derecede düşürürseniz bu durumda vücudun fonksiyonlarını tam olarak yerine getirme kapasitesi zaafiyete uğrayacaktır. Belki metabolizmayı azaltma yolunda bir başarı elde edebilirsiniz ama asla kalıcı zayıflama sağlayamazsınız. Vücudun karbonhidrat metabolizması, ani zayıflama diyetlerinde yavaşladığı için yağ birikimi baş gösterebilmektedir. O nedenle diyet listeleri ve formülleri nde olduğu gibi bilimsel bir destek alarak iyi bir beslenme uzmanından faydalanarak diyet listeleri oluşturmalısınız. İnternette bu tür kaliteli hocalar tarafından oluşturulmuş çok etkili zayıflama diyetleri mevcuttur. Onlardan faydalanabilirsiniz.



Sağlıklı diyet yemekleri seçimleri yapınız.



Vitamin mineral, protein karbonhidrat ve yağ bakımından orantılı ve vücudun genel ihtiyaçlarını karşılayan bir günlük yemek menüsü oluşturunuz. Tek tip beslenmeyiniz. Meyve ve sebze, zayıflama yolunda metabolizma hızlandırmak için büyük fayda sağlar.



Zayıflama için Az ama sık yiyiniz.



Bu sayede hem tokluk hissi yaşarsınız ve hem de kendinizi daha zinde hissedersiniz. Gün boyunca çalışan barsaklar ve mide, ekstra kalori harcanmasına ve zayıflama yaşanmasına neden olur. O nedenle değişik sağlıklı diyet reçetelerinde hep ara öğünler bulunur. Elma, havuç, yeşil salata, balıki yoğurt gibi ürünler masanızda hep olsun.

0 yorum: