Domatesin faydaları

Domatesi neden yemeliyiz?

Domates kan basıncınızı düşürür: Tostlarınızın içine domates koyun. Bu meyveler hayır yanlış okumadınız domates sebze değil meyvedir. Kan basıncınızı düşürmeye yararlar.

Hipertansiyonu olan bir grup hasta üstünde yapılan bir araştırmada, hastaların günlük besinlerine domates ilave edildi. 8 hafta süren araştırmada her gün domates yiyen hastaların sistolik kan basıncının 10 derece düştüğü ve diyastolik kan basıncı değerlerinin de 4 derece düştüğü tesbit edildi.

Kulağa ilginç geliyor olsada domates bazı zamanlar derdi ve tasayı yokedebilir. Domatesin prostat kanseri riskini azalttığına dair yeteri kanıt yok yorumlarına karşı, kanıtlanmış pek çok yararını size sayabiliriz.

Domatesin içinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların faydaları tartışılamaz. Organik domatesler bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha çok flavonoit içerirler. Aynı zamanda antiviral özellikleri bulunur. Size sunduğumuz 5 madde ile, sandviçlerinize, omletlerinize, soslarınıza ve salatalarınıza neden domates eklemeniz gerektiğinin önemini daha iyi anlayacaksınız.

Domates gribi önler: Karotenler likopen ve beta karoten gibi sebze ve meyvelerden elde edilen koruyucu pigment değerleri düşük olan insanların her gün domates yemesi önerilir. Bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan karoten bileşikleri çok önemlidir. Günlük domates ihtiyacınızı bir bardak domates suyu ile karşılayabilirsiniz. Göreceksiniz soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudunuz daha çok dirençli olacaktır.

Domates cildinizi korur: Kabuğu incecik bu meyvenin, cildinize güneşten koruyucu krem etkisi sağladığını biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada güneş yanıklarından şikayetçi olan ve güneşe karşı hassas cilde sahip bir grubun günlük beslenme listelerine domates eklendi. Akdeniz’de yaygın olan bu tarz bir beslenme düzeni uygulayanların ciltlerinin, 10 hafta sonunda güneşin UV ışınlarına karşı daha güçlendiği belirlendi.

Domates kolesterolü kontrol eder: Günde yiyeceğiniz bir domates, sizin arter ve kalp şikayetlerinize karşı olan savaşınızda en güçlü dostunuz olabilir. Günlük domates yemeye başladıktan sonraki 4 hafta içerisinde HDL kolesterol seviyeniz %15 artar, bununla beraber LDL kolesterol seviyeniz azalır.

Domates yaşlanmaya karşı savaşır: Domatesin serbest radikalleri önleyici likopen ve beta karoten içerdiğini yazmıştık. Bazı hücrelerde serbest radikaller DNA’ya % 42’ye ulaşan hasarlar verirler. Domatesi, her zaman tavsiye ettiğimiz az miktarda zeytinyağı ile birlikte yediğinizde, yaşlanmaya karşı vücudunuz daha güçlü olur. Gerçek yaşınız hesaplanırken kan basıncı seviyeniz çok önemlidir. 115/76 ve daha aşağı seviyede bir kan basıncı seviyesi sayesinde 12 yıla kadar gençleşebilirsiniz.

0 yorum: