Şifalı otlar arasında yeralan ısırgan faydaları nelerdir? Isırgan bitkisi çok sayıda farklı türe sahip olmakla birlikte en fazla bilinenleri büyük ısırgan otu Urtica dioica ve küçük ısırgan otu urtica urens türleridir.
Isırgan yaprağı ısırgan kökü ve ısırgan tohumu ısırgan bitkisinin kullanılan kısımlarıdır. İçerdikleri etken maddeler farklıdır.
Isırganın yaprakları mayıs-temmuz aylarında, tohumları temmuz-ağustos, kökleri ise sonbahar ya da ilkbaharda sökülür. Isırgan bitkisinin yakıcı özelliği içinde bulunan formik asit ve histaminden kaynaklanır. Isırganın yapraklarında yılan zehirine benzer bir madde vardır. Düşük dozdaki bu yılan zehiri analoğu bağışıklık sistemini kamçılayıcı niteliktedir.
Isırgan faydaları nelerdir?
Isırgan otu çayının içinde bulunan maddeler bağışıklık sistemini harekete geçirdiğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla kullanılabilir.
Herhangi bir rahatsızlığı bulunmayanların günde 2-3 bardak ısırgan çayı içmeleri tavsiye edilmektedir.Isırgan çayının faydaları için sürekli kullanımı yerine 3 hafta kullanıp sonra 10 gün ara verilmesi daha uygun olur.
Kan temizleyici ve kan yapıcı etkisi bilinen ısırgan yararları arasındadır. Gut ve romatizma sorunlarına karşı ısırgan rahatlatıcı etkide bulunur.
Romatizmaya iyi gelen bitkiler : Romatizma ağrılarına karşı ısırgan otu suyu nun ağrılı yerlere sürülmesi yararlıdır. Romatizma ağrılarına karşı taze ısırgandan hazırlanan ısırgan lapası nın haftada birkaç kez uygulanması tavsiye edilmektedir. Kabızlığı önleyici etkisi bir diğer ısırgan faydası olarak belirtilebilir. Adet düzensizliklerine karşı yararlıdır.
Şifalı bitkiler idrar yolu : İdrar yolları hastalıkları ve iltihapları için ısırgan otu kullanılmaktadır.
Diyabet için şifalı bitkiler : Pankreas bezini uyarıcı etkinliği ile insulin hormonunun fazla salgılanmasını sağlayarak kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Isırgan idrar söktürücü bitkiler arasında yer alır.
Saç bitkisel bakımı : Isırgan bitkisi doğal saç bakımı için iyi bir seçenektir. Saçlara canlılık verir ve kepeği önler.
Ödem söktürücü bitkiler : İdrar artırıcı ve ödem çözücü özelliği ısırgan otunun faydaları arasındadır. Ancak ciddi kalp ve böbrek rahatsızlığından kaynaklanan ödemlere yönelik kullanımdan önce doktora danışılmalıdır.
Prostat için ısırgan otu : Prostat için şifalı bitkiler kullanımında ısırgandan yararlanılabilir. Isırgan iyi huylu prostat büyümesini baskılayıcı niteliktedir. Avrupada iyi huylu prostat büyümesine karşı ısırgan tabletleri kullanılmaktadır. Bu özelliği ile ısırgan iyi huylu prostat büyümesine karşı hem önleyici hemde tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilir.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu ısırganotu ve yaprağının artritler, idrar yolları taşları ve idrar yolları enfeksiyonlarına, ısırgan kökünün ise prostat büyümesine karşı kullanılabileceğini belirtmiştir.
Isırgan Yağı : Avrupada gençlik yağı ya da gençlik iksiri olarak da adlandırılan ısırgan tohum yağı, Isırgan tohumunun preslenmesiyle elde edilir. Savunma sistemini güçlendirmesi, bakteri ve virüs enfeksiyonlarına karşı direnci artırması, kan temizleyici etkisi ısırgan yağının faydaları olarak belirtilebilir. Isırgan tohumu yağının ekolojik şartlarda üretilmiş ve soğuk sıkım olarak elde edilmiş olanlarının kullanımı daha uygun olur.
Isırgan otunun faydaları
24 Şubat 2010 Çarşamba | Gönderen yilmaz zaman: Çarşamba, Şubat 24, 2010
Etiketler: Faydalı Bitkiler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder