Cinsel Uyumu Yakalamanın Yolları

Uzman Psikolojik Danışman Hülya Topal anlatıyor: "Cinsel ilişkide sadece kendinizi ya da eşinizi düşünerek hareket ediyorsanız, bu her şekilde eksik bir ilişki yaratacaktır. Cinsel birleşme, her iki taraf için de zevk alınacak, uyum içerisinde ortak duyguların ve sonuçların elde edildiği bir süreç olmalıdır. Aksi takdirde bir tarafa zevk verirken, bir taraf acı çekebilir veya hiçbir şey hissetmeyebilir. Buna bağlı olarak duygu durumunda farklılaşma görülebilir. Mutsuzluk, hayal kırıklığı, öfke, karamsarlık, başka arayışlar vb. duygular cinsel ilişkinize gölge düşürebilir."

Doğru bir uyum için neler yapılmalı?
Uyum; birlikte daha güçlü olmak ve daha iyi sonuçlar alma çabasıdır. Uyum yaşamanın her aşamasında önemliyken, cinsellikte çarpıcı bir öneme sahiptir.

Hem kendinizi hem de eşinizi tanıyın: Öncellikle kendinizin ve eşinizin bedenini tanıyın. Kendinizle barışık olun. Kendini tanımayan ve kendi ile ilgili olumlu ve olumsuz düşüncelerin farkında olmayan biri, cinsellikte de rahat olmaz.

İletişim kurun: Karşılıklı konuşarak cinsellikle ilgili kafanızdaki kaygılarınızı, korkularınızı, üzüntülerinizi, geçmiş sıkıntılarınızı, cinsellikle ilgili beklentilerinizi ve hayallerinizi paylaşmalı ve bunları uygun bir dille iletebilmelisiniz. Kendinizin ve eşinizin algı sistemlerini (görsel, işitsel, dokunsal gibi) fark edebilmeniz ve ona bağlı iletişim kanallarını aralamalısınız.

Kendinizi sevin ve güvenin: Kendinizi sevmezseniz, başkasının da sizi seveceğine inanmanız zorlaşır. Kendinizi güvende hissedin ki, partneriniz de güvenli olarak, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşasın.

Partnerinize karşı sevgi ve saygı besleyin: Eşlerin birbirlerine karşı saygı ve sevgileri olmadığı takdirde, mutsuz sağlıksız bir cinsel hayatları olur. Gün içinde güzel jest ve mimikler kullanmak, güzel ve anlamlı bir bakış, bir çiçek vermek ya da telefonla hal hatırı güzel aşk sözcükleri ile ifade etmek, sevgi ve ilgiyi ifade eden yollardan bazılarıdır.

Birbirinize zaman ayırın: Bir şeye biçtiğiniz değer, ona ayırdığınız zamanla ilintilidir. Eşinizle yeni tanıştığınızda birbirinize ayırdığınız zaman belki daha çokken; sonraları çocuk, iş, arkadaşlar, günlük sorunlara odaklanıp birlikte daha az vakit geçirmeye başlamış olabilirsiniz. Eşinizle birbirinize ayırdığınız zaman ilk günkü gibi olmalıdır.

Tartışmaktan çekinmeyin: Çiftler arasındaki farklılıklar kaçınılmazdır ve tartışma ilişkinin doğal parçasıdır. Eşinizle, her zaman aynı fikirde olmasanız bile, sağlıklı bir şekilde tartışmalı ve duygularınızı paylaşmalısınız. Bu, aranızdaki bağı güçlendirir.

Sık sık dokunun: Dokunmak insan doğasında var olan bir duygudur ve birey için bir ihtiyaçtır. Dokunmanın vermiş olduğu rahatlık, karşınızdakine güven, destek, koruma, şefkat ve tabii ki heyecan verir.

Esnek ve değişime açık olun: İnsanlar, fizyolojik ve psikolojik değişimlere bağlı olarak sancılı veya sancısız değişim ve gelişim geçirebilirler. Partnerinizin geçirdiği değişime uyum sağlamanız ya da birlikte değişebilmeniz, size başarılı bir ilişki sürdürebilmeniz için fayda sağlar.

Spor yapın ve iyi beslenin: Alkol ve kafein tarzı içeceklerden sakınmalısınız, çünkü bunlar cinsel hayatınızı olumsuz etkiler. Ayrıca, düzgün ve esnek bir vücuda sahip olmak için spor yapmalısınız. Örneğin, eşinizle birlikte yaptığınız sabah yürüyüşleri, genel anlamda sağlığınız ve cinsel yaşamınız için son derece önemlidir. Çünkü sinir sisteminiz, salgı bezleriniz ve iç organlarınız arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Cinsel ilişkinizde bu küçük ayrıntılara dikkat ettiğinizde aranızdaki uyumun arttığını fark edeceksiniz.

Sağlıklı cinsel ilişkinin püf noktaları

* Sağlıklı bir cinsel yaşantıya sahip olabilmek ve cinsel ilişkinizi daha sağlıklı ve mutlu hale getirebilmek için dikkat etmeniz gereken birtakım can alıcı noktalar vardır. Belki zaman zaman bilmeden ya da bilerek ihmal ettiğiniz bu durumları, tekrar gözden geçirerek her bir madde ile ilgili sıkıntılarınızın olup olmadığını değerlendirmeli ve gerek görülürse cesaretli bir şekilde, bir cinsel terapistten yardım almalısınız.
* Her iki taraf için de iyi sonuçlanan bir cinsel ilişki için, seçtiğiniz ortam çok önemli. Öncelikle rahat edebileceğiniz uygun bir mekan ve rahat bir ortam belirlemelisiniz. Dinlendirici bir müzik, loş ışıklar, güzel kokular ve mumlar odaya romantik bir hava katabilir. Mutluluğunuzu hatırlatan resimlerle, odayı süsleyebilir ve odanızda kafanızı karıştıracak veya dikkatinizi dağıtacak eşyalardan arındırabilirsiniz. Sade ve sık sık havalandırabileceğiniz bir ortam sizin için uygun olabilir.
* Yemekten hemen sonra cinsel ilişkiye girmemeye dikkat edin. Şişkinlik yapan veya partnerinizi rahatsız edecek ağız kokusu yaratacak yiyeceklerden sakınmalısınız. Yorgun, aç ve kızgınken de cinsel ilişkiden kaçının. Bu, sizin ya da partnerinizin cinsel enerjisinde dengesizlik yaratabilir. Sevişmeden önce tuvalet ihtiyacınızı giderin, çünkü bu sizde basınç yapabilir ve bu da sizi rahatsız eder.
* Sevişmeden hemen sonra kasların gevşemesi ile birlikte bir rehavet oluştuğundan dinlenmeniz size iyi gelecektir. İlişki sonrası dinlenme, tekrar enerjinizi toparlayabilmenizi sağlar.
* İlişkiye girmeden önce sakin ve rahat olmanız çok önemli. Önce ılık bir duş alın ve cinselliğin tadını çıkarmak için olumsuz düşüncelerden zihninizi arındırın. Öfkeli ve kızgınsanız, duygu durumunuzu mutlaka değiştirmeli ve sakinleşmelisiniz.
* Yaşayacağınız cinselliğe iyi konsantre olmanız gerekiyor. Cinsel ilişki esnasında kafanız açık olan ocağa, komşuya gidecek sese, açık kalan cama takılmamalı ve tam olarak yaptığınız işe kendinizi vermelisiniz. Aksi takdirde, haz almadığınız gibi karşınızdakine de veremeziniz ve boşalma gerçekleşmez. Boşalmanın önce zihinde gerçekleşmesi gerekir.

0 yorum: