Lifli beslenme çok faydaludur.Lifli besinler, lifli gıdal, lifli yiyecekler sayesinde lifli besinlerin faydalarını öğrenebilirsiniz.areşittir sağlıklı beslenme demektir. Liflerin en önemli faydaları tedaviye katkı sağlaması ve koruyucu olmasıdır. Lifli besinler çağımızın en önemli sorunlarından biri olan zayıflamaya da çaredir.
Suda eriyen ve erimeyen iki tür lif vardır.
Lifli gıdalar :
Kuru erik gibi suda erimeyen lif içeren besinler, dışkının miktarını artırarak bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde son derece önem teşkil eder. Suda erimeyen lifler vücudumuzun sindiremediği kısımlardır ve kompleks karbonhidratlardan meydana gelir. Sindirimi sisteminin daha iyi çalışması için lifli besinlerin yeterince alınması gerekir.
Yulaf ezmesi ve çavdar unu gibi suda eriyen lifli besinler hakkında halen bir çok araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmalar daha çok suda eriyen liflerin kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkileri üzerinedir.
Suda eriyen ve erimeyen liflerin asıl kaynağı hububatlar, sebze ve meyvelerdir. Normal beslenen birinin günde aldığı lif oranı 11-15 gram civarındadır. Fakat kalın bağırsak ve diğer kanserlere yakalanma riskini azaltmak için ortalama 25-30 gram lif tüketmek daha doğru olur.
Lifli meyveler ve Lifli yiyecekler .
Tüm tahıllı ekmekler, buğday unu ve kepekli gevreklerde bulunan çözülmeyen lifler, bağırsaklarınıza yardım ederek çok fazla çalışmasını önler. Maddelerin hareket etmesi için gerilen bağırsaklarınızda küçük fıtıklar oluşur. Bu fıtıklar enfeksiyon kapabilir ve divertikülitis adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Bunu engellemenin en iyi yolu lifli besinler tüketmektir. Liflerin beraberinde prebiyotikler de midenin en iyi dostlarıdır diyebiliriz. Prebiyotikleri soğan, sarımsak, enginar ve muzdan elde edebilirsiniz.
Lifli besinler hacim açısından büyük fakat kalori açısından küçüktür. Uzun zaman ağızda çiğnenmesi gerekir ve daha geç acıkmanızı sağlar. Aynı zamanda yaşlanmayı geciktiren bitkisel kimyasallara, minerallere ve vitaminlere sahiptir. Düzenli olarak kullanmak bel bölgesinin incelmesine yarar sağlar.
Günde 14 gram lifli gıda alan kişilerin % 10 oranında daha az kalori harcadıkları görülmüştür. Kadınlar için günde 25 gr, erkekler için ise 35 gr lif yeterli olacaktır. Sindirim sisteminizin hızlanması için lifli besinler tüketirken bol su içmeye de özen gösterilmelidir.
Tam buğday unundan yapılmış ekmekler, mercimek, yulaf, bulgur, buğday gibi besinler uzun süre tokluk hissi verir. Elma, armut, kayısı, erik ve yeşil yapraklı sebzelerle beslenmenize takviye yapmak da doğru bir karar olacaktır. Daha fazla lif ihtiyacınız için kabuklu yenebilen meyvelerin kabuklarını soymayın. Cacığın, çorbanın veya yoğurdun içine kepek ekleyin. Rafine edilmemiş tahılları seçin. Yemeklerde beyaz pirinç yerine bulgur tercih edin. Haftada 2 kez mutlaka kurubaklagil tüketmeye önem verin.
Lifli besinler
6 Temmuz 2010 Salı | Gönderen ask zaman: Salı, Temmuz 06, 2010
Etiketler: Beslenme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder